BLOGGER IS ON HIATUS. ANY QUESTIONS, PLEASE EMAIL AT sherahshahirah24@gmail.com or ANY OTHER LINKS THAT I'VE PROVIDED IN LINKS SECTION. MERCI, ARIGATOU GOZAIMASU, SYUKRAN, THANK YOU ☺

Members ♪

Friday, May 31, 2013

Di Saat Minggu yang Tertekan,Menekankan. :/

Hi, there ! Long time no type type here. :D BTW, thanks for visiting and reading my blog. :) May some of my entries will helps you guys. InsyaAllah...

Dikala diri dilanda stress, tekanan, pressure dan sewaktu dengannya, baik aku update blog ye dak? Sebagai pengubat stress dan penghilang kebosanan aku yang tengah dok study Data Communication and Network ni O.o Sambil-sambil tu aku mendengar lagu Avril Lavigne yang baru di muat turun semalam. Lama dah lagu tu, cuma terasa nak dengar. Sk8r boi. Tau kan? :3 HE HE HE HE.. Hampir 24 patah perkataan aku merapu, *mesti korang kirakan?? ekekekeke* baik aku ceritakan input-input yang sebenar-benarnya aku nak sampaikan. InsyaAllah, sampai kat korang. HO HO HO

Sebenarnya, tak ada apa sangat. Aku cuma nak hilangkan stress, aku pun bermonolog bersendirian. Hampir hari-hariku dipenuhi dengan imaginasiku. puii puii.. Dusta. -_- maaf ye kalian.. Macam ni ceritanya,dah nak final exam semester kedua kat UMT ni, aku nak mohon kemaafan kepada semua orang yang mengenali ataupun tak. Aku hanyalah manusia biasa. Sering buat silap dan salah. Seringkali juga, menyakiti hati sesama manusia. Aku masih mencari-cari lagi diri sendiri ni, insyaAllah akan jumpa satu hari nanti. :) Maaf ye kalian semua. Aku takut aku tidur tak bangun-bangun je. Jadi, malam tadi aku rasa takut nak tidur. Sebab aku takut nak mati. Aku takut nak mati dalam keadaan yang tak diredhai-Nya. Aku pun takut nak mati sebab aku takut ada lagi orang yang tak dapat maafkan aku. Ya, aku tahu, mungkin ada sesetengah yang mengenali aku, tau aku berperangai macam mana, ikut andalah nak cakap aku ni macam mana :) Anda nak kata saya tak layak cakap macam ni pun takpe. :) Apa yang pasti, mengingat kematian tu dapat pahala, apa yang ustazah aku cakaplah.




Mungkin kadangkala aku alpa tentang-Nya, tapi kematian tu pasti. Sejak dua menjak tiga menjak bermenjak-menjak ni, aku sering takut nak tidur malam. Takut kerana tak dibangunkan esok. :( Tak salahkan takut kepada kematian?

Nabi bersabda: “Hampir tiba masanya kamu dikerumuni oleh manusia seperti mana orang-orang mengerumuni sesuatu hidangan.” Berkata seorang sahabat: “Adakah ia lantaran jumlah kita yang sedikit?” Nabi menjawab: “Tidak, sebaliknya kamu ramai tetapi kamu menjadi seperti buih-buih ketika berlaku banjir. Allah mencabut rasa gerun dari hati musuhmu dan memasukkan perasaan wahan ke dalam hatimu.”
Sahabat-sahabat bertanya: “Apakah dia al-wahan?” Bersabda Nabi: “Cintakan dunia dan takutkan mati.” Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Abu Daud.

Even, I'm just an ordinary girl, not like most of pious girl, I really do scared of death. I really do. What if I die in an embarrassed way? What if I die, I still don't get Mardhatillah from Allah? Segala kebarangkalian mungkin terjadi. Takut T^T Aku dengan sukacitanya, nak cakap, mati itu pasti. Kalau ini yang mampu buat aku ingat kepada-Nya, aku nak tulis besau-besau mati itu pasti, dan tampal kat dinding. Hablu Minnallah, Hablu Minannas. :D Aliff ingatkan aku :) Oleh itu, mari ramai-ramai jaga hubungan dengan Allah.. *I'll try!* Oyeah!!

BTW, doakan aku agar dapat menduduki exam dengan tenang dan aman. Banyak lagi nak kena catch up, lagi-lagi statistik T^T Allah, menangis bila nak study subjek tu. Pada sesiapa yang nak menduduki exam jugak, All the best, and may Allah ease you, insyaAllah.

More info, please visit this link:




Thanks for dropping by :)

Thursday, May 16, 2013

Some words.

I know I'm not that good.
I know I'm not that nice.
I know I'm not that pious.
I know I'm not that kind.

but,
I know I'm making mistake.
I know I'm repeating the mistake.
I know I'm stray from the right path.
I know I'm looking stupid with the sins I had done.

but please,
Don't ever judge me.
Don't ever talk behind me.
Don't ever isolate me.
Don't ever think that I'm weird.
Don't ever think I don't do mistakes.

Why don't,
Advice me.
Admonished me.

Did you know,
That I'm a human too?
That I'm making a mistakes too?
That I'm not perfect too?
That I'm just plain girl?

So,
We're the same.
We're make mistake.
We forgive and forget.
We're never satisfied with everything.

Because,
We're a human full with emotion.

Sincere,
Sherah..



Thanks for dropping by :)

Sunday, May 12, 2013

Apa itu KAWAN bagimu wahai Teman?

Hi there ! Before that, thanks to visit my blog and read my entry :D

Jika kau rasa kawan itu penting bagimu, selepas keluargamu,
maka carilah kawan sebanyak mungkin.
Tetapi jika kau rasa kawan itu tidak penting dalam hidupmu, cuba kau fikirkan semula.
Bagi aku, kawan itu penting bila berjauhan dengan keluarga.
Suka duka, di perantauan, dapat dikongsikan bersama mereka. 
Andai kau fikir bahawa sahabat yang ramai itu pembawa masalah, mungkin dirimu yang mempunyai masalah.

Sedangkan Nabi kita bersahabat dengan ramai orang di sekeliling Baginda,
mengapa kita tidak? Tidakkah kau mahu menjadi seperti Baginda?
Yang mempunyai ramai sahabat dan kenalan di sekeliling Baginda?
Jika persoalan itu ditujukan kepada aku, sudah semestinya aku mahu.
Dalam persahabatan itu ada pahit manisnya,
bohong sekali jika tiada klimaks dalamnya. Kerana, itulah yang menjadi bunga antara persahabatan kita.

Google


Sedarlah, kita tidak akan boleh hidup bersendirian jika tiadanya sahabat, kawan, teman.
Mungkin kita ada keluarga, tetapi, tidakkah kau fikirkan, setiap masa keluargamu mendoakan agar kau selalu ditemani dengan kawan-kawan di sekelilingmu?
Keluargamu mungkin tidak dapat membantumu, dikala kau berjauhan dari mereka.
Oleh itu, bagi mereka, manusia yang bergelar sahabat, kawan, dan teman inilah yang mereka harapkan agar dapat menjaga anak-anak mereka di perantauan.

Pendapat aku, biarlah kita berkawan dengan beribu orang, daripada duduk seorang.
Kau rasa kau berjaya duduk dalam bulatan kau sendiri?
Itu yang aku rasa. Aku sendiri tidak boleh hidup dalam dunia aku.
Kadangkala, dalam persahabatan mungkin ada salah faham,
itulah norma kehidupan dalam persahabatan.

Google


Tetapi, janganlah sesekali kau putuskan persahabatanmu, dek salah silap yang sekecil kuman tu.
Berdosa. Mungkin aku bukan Tuhan yang menentukan dosa pahala halal haram sah tak sah, tapi aku tahu bahawa Allah tak suka bila hambaNya memutuskan tali persaudaraan mereka.
Mungkin aku jahat, atau hina di mata manusia, tapi aku adalah hamba Allah juga.
Atas kehendak kau, sama ada mahu terima apa yang aku taipkan di entri yang mungkin akan membuat kau terharu, terasa atau 'ter' yang sekutu darinya. Andai aku membuatkan hatimu terguris, aku memohon ribuan kemaafan, sesungguhnya kau jua adalah sahabatku di alam maya. :)

Google


Buat kawan-kawan SKPS, SABGS, KMJ dan UMT: I may remember your name for a day, but to know you more than just your name,
it's take long time, yet maybe till the end of my life :)
But, each time I have hurt you guys, please forgive me, because
I'm not a perfect girl though. I love you guys :) Mmuuahhxxx ♥♥♥♥





Thanks for dropping by :)

Saturday, May 11, 2013

Senyum dan Sabar

Hi there ! Lama tak jumpa.. Tipu tipu! ini semua tipu.. Kita mana pernah jumpa kan? Ekekekeke :P
Ini merupakan entri kilat. Pukul 10 pagi ni nak kena bersiap untuk pergi TTC..

Kadang-kadang tu susah untuk aku terus sabar.
Sebab aku tau aku ni bukan orang sesempurna Nabi Muhammad SAW.
Tapi bila keadaan memaksa untuk aku menahan kemarahan tu, aku tetap akan tahan.
Walaupun ianya sakit sekalipun.
Kadangkala, marah tu buat aku tawar hati dengan sekeliling aku.
Tetapi dengan sabarlah aku dapat memahami sekeliling aku.

Google


Senyum pula bukan senyuman bersahaja.
Tetapi senyuman yang memberi penuh makna.
Keikhlasan senyuman tu kadangkala nampak 'fake' nya.
Sampai diri kita ni tak tahu macammana nak senyum dengan ikhlas lagi dah.
Tetapi, dengan senyumanlah dapat mengubat segala kesedihan, segala kemarahan.
Senyum tu sangat manis apabila menghiasi muka seseorang.
Aku rasa senyuman ikhlas aku dah hilang, dek kemarahan aku yang memuncak.
Apa kena buat? Jadi, teruskan senyum sampai hilang segala masalah yang ada(itu pun kalau boleh hilang).
Senyum seindah suria, yang membawa cahaya~
ah, sudahlah.. Senyum itu sedekah, jadi senyumlah walau dirimu terluka.
Senyumlah walau dirimu disakiti.
Senyumlah walau dirimu kesedihan.

Google

Salam nukilan poyo dariku,
Shahirah~





Thanks for dropping by :)

Tuesday, May 7, 2013

What have come to our life, Has its own reasons

Laugh, cry, smile, tears, happy, grumpy.. Everything happens for reasons. There's nothing in this world that never happen without any single reason. You're crying because you're sad. You're sad because of something or someone else. :) Who knows? Your feeling its between you and Allah SWT. He does know everything. He's the one have put you in such situation. He tests you, because He loves you. He will never test His servants if they can't stand it. Once your sad or happy, remember Allah SWT. He had gave such things. Sometimes, people always seek for Allah during their hard time. Me too, no doubt~ :(

credit to : Google


But remember, each tears that streaming down your face, there will a happiness behind it. Just like a rainbow that come after the rain :D Just trust in Qada' and Qadr that Allah have set for us. Have faith in it. As a brotherhood, we should remind each other :) If you guys seeing I'm doing mistakes, tell me. I'm not a perfect human or a pious person. 'm writing for my self advice too. :) InsyaAllah, together we strive to our goals :D Assalamualaikum, babai ♥ ♥ ♥ ♥

Credit to : Tumblr





Thanks for dropping by :)

Sunday, May 5, 2013

Sambungan Seminar 4S - Tanda-tanda kena Sihir dan Perisian yang lain ☺

Hi there ! Kali ni aku nak sambung perisian yang lain pulak. Best tau kongsi ilmu ni :) Sebab bila kongsi sampai bila boleh ingat benda tu, insyaAllah :) Okeylah, kali ni mungkin banyak perisian yang aku share dalam satu entri ni. Rajin-rajinlah baca sampai bawah :3

Ustaz Sharhan Shafie


Tanda-tanda sihir boleh dikesan melalui mimpi yang kita alami time tidur. Selain itu, seseorang tu mungkin mengalami kesukaran untuk tidur malam. Antara tanda terkena sihir adalah:

Tanda-tanda terkena sihir
  • Mimpi ular patuk (warna hitam ularnya)
  • Mimpi jatuh dari tempat tinggi
  • Mimpi dikejar binatang
  • Mimpi berada dikawasan kotor
  • Mimpi berada dikawasan kubur
  • Mimpi berada dikawasan sunyi
  • Mimpi benda-benda tajam yang mengancam
  • Mimpi melihat hantu
  • Mimpi menyusu/meriba/mendukung budak kecil
  • Mimpi jumpa paderi
  • Mimpi salib
  • Mimpi orang yang sudah meninggal dunia memberi barangnya kepada kita
  • Ditindih ketika tidur
  • Mimpi seolah-olah anda terbang
  • Mimpi najis
  • Mimpi sembilu (kategori tajam)
  • Bunyi gigi berlaga waktu tidur (orang lain yang terdengar, sewaktu anda tidur)
Haa, itu adalah tanda-tanda terkena sihir. Semoga kita dijauhkan dari sebarang sihir dan sentiasa dilindungi-Nya, InsyaAllah :) Move on to next topic. :) Sekarang aku nak share pasal tanda-tanda orang yang terkena ilmu pengasih.

Tanda-tanda orang yang terkena Ilmu Pengasih
  1. Patuh kepada arahan kekasihnya secara membuta tuli
  2. Gila bayang yang melampau
  3. Tak keruan kalau dalam masa 24 jam tak berjumpa
  4. Rasa cemburu yang melampau pada kekasihnya
  5. Susah tidur waktu malam sebab rindu
  6. Sentiasa berkhayal mempunyai kereta besar, keluarga besar bersama kekasihnya
  7. Mementingkan kekasihnya lebih daripada keluarganya
Kepada kaum Hawa, minta dijauhkan dari terkena ilmu pengasih ni. Semoga kita terpelihara dari segala ancaman, begitu juga dengan kaum Adam. Mana tahu, ada juga perempuan yang tergilakan korang, sampai sanggup buat macam ni, kan? Jadi, jangan main-mainkan perasaan perempuan.*Nampak tak ugutan? ekekeke* Yang perempuan pun sama, jangan buat macam tu kat kaum Adam. Semua manusia ada perasaan, jangan sesekali menyakiti hati mereka :')


Haaa, selain tu, Ustaz ada share pasal cara memilih pasangan. ekekeke... Mulalah semua orang gelak-gelak segan silu... *cett, koya je ni* Nak tau tak? Haaa, macam yang aku dengar, kalau lelaki, nak pilih pasangan hidup dia, diaorang tengok tapak tangan, muka dengan apa lagi satu aku tak ingat (^^)" Maaf maaf.. Ustaz kata dari situ, lelaki dapat tahu perempuan macam mana yang dia nak untuk sehidup semati dengannya, ecehhh XD Bagi yang perempuan nak pilih pasangan hidup, dia cakap pilih yang setentang. Nak tau macam mana? Pilih ikut gene dialah... Ustaz kata, kalau kacukan anaknya pandai. Hehehehe. Kacuk tu tak semestinya kahwin dengan bangsa lain, #notethat. Apa yang dimaksudkan dengan ustaz adalah kacuk antara gene (genetik).


Antara contoh yang ustaz bagitahu, tengok telinga mereka. Kalau korang ada cuping ( not attached earlobes) korang boleh cari lelaki yang sebaliknya :P HE HE HE.. Ini yang dinamakan kacukan gene. Oyeahh! Aplikasi Biologi dalam memilih calon suami~~ *nampak tak gatal? maaf maaf* Okey, korang paham tak? Tak paham cakap tau? Aku kadang-kadang cakap berbelit sikit.. Maafkanlah segala kekuranganku T-T heeee. Okay last perisian yang aku dapat. Macammana nak tahu kedai tu pakai pelaris untuk menarik pelanggan?

Tanda-tanda ada pelaris di mana-mana warung, kedai etc
  • Makanan dia cepat basi [ maksudnya kalau contoh kita beli makanan tu siang, nak makannya time malam, tengok-tengok makanan tu dah basi ]
  • Ada gelas sumbing
  • Ada binatang dalam makanan, seperti kumbang, cacing, ulat.. -___-"
Hurm, kata ustaz nak elak bacalah "Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiun fil ardhi wala fis sama'ie wa huas sami'un alim" :) Semoga kita terlindung daripada terkena benda bukan sewaktu makan :)

Okeylah, sampai sini sahaja... Thanks for reading :)



Thanks for dropping by :)

Saturday, May 4, 2013

Seminar 4S (saka, santau, sihir, susuk) - Tanda-tanda orang yang ada saka

Hi there ! Berjumpa lagi.. kekekeke.. Sebelum tu, Alhamdulillah pagi tadi aku dapat jawab test Kenegaraan Malaysia dengan jayanya -_- Dengan bahang PRU 13, aku gagah menjawab Kenegaraan Malaysia :P Dah-dah jangan percaya, dusta belaka.. Maaf XD

Alhamdulillah, aku merupakan insan terpilih oleh Allah SWT supaya aku pergi Seminar 4S ni. Walaupun aku tak sempat daftar awal-awal, aku ngan roommate, try usha-usha Auditorium Muhyiddin FPE ni, manalah tahu, dapat masuk walaupun tak berdaftar. And at last, we finally made it :) HE HE HE, walaupun masuk auditorium tu time, tengah-tengah Ustaz tu bagi ceramah.

Credit to: Facebook Pusat Islam UMT


Okeylah, back to the topic. Seriously, program ni sangat best. Banyak benda kot aku belajar :) Bukan belajar terima saka~ NO NO NO. Aku belajar macammana nak elak saka, sihir, santau semua tu. Haaa~ ini bagus untuk masa depan korang. Bak kata Ustaz Sharhan Shafie [korang mesti kenalkan?], mana tahu korang posting jejauh, terutamaya bakal pendidik anak bangsa Negara kita ni posting jadi warden asrama kan? Haaaaaa... Maka ilmu yang aku dan member-member aku dapat ni, sangat berguna untuk masa akan datang. *Quit babbling, sherah -_-*

Ustaz Sharhan Shafie, merupakan pengamal perubatan Islam dan juga merupakan selebriti TV, dalam Tanyalah Ustaz hanya di TV9, Dekat Dihati *okeyy tak*. Sangat best time dia bagi ceramah ! Tak mengantuk pun... Okeylah, tak nak cerita panjang, korang nak tau apa perisian yang aku dapat? Jom jom ! Jangan malu jangan segan baca entri aku yang meletop pop pop ni.. HA HA HA  -___-

TANDA-TANDA ORANG YANG ADA SAKA :
  1. Sentiasa mengantuk sewaktu majlis Ilmu.
  2. Berdebar tanpa sebab.
  3. Sering sakit atas belakang.
  4. Lenguh-lenguh sendi utama.
  5. Suka memperbesarkan hal-hal kecil (Marah tanpa sebab).
  6. Period tidak menentu/Istihadah (bagi yang perempuan).
  7. Ada penyakit yang tidak boleh diubati di hospital (perubatan moden).
  8. Sering pening / migrain / sakit kepala yang teramat sangat.
  9. Sewaktu bangun tidur, ada kesan cakar pada tubuh.
  10. Sewaktu bangun tidur, ada kesan lebam pada tubuh.
  11. Seorang bayi yang selalu menangis, dalam masa 40 hari waktu kelahiran.
  12. Badan akan menggeletar, sekiranya mendengar azan.
  13. Bulu roma meremang.
  14. Sentiasa nampak kelibat.
  15. Dengar bunyi macam orang duk kacau (bunyi bising).
  16. Suka berseorangan.
Haa, itu input pertama yang aku dapat. Ustaz cakap, contoh bagi suami isteri yang ada lebam kat leher tu, bukanlah tanda-tanda seperti dalam nombor 10 tu. ekekekeke XD... Lagi satu, kalau adalah beberapa tanda yang korang alami, cepat-cepatlah pergi berubat secara Islam :) Semoga Allah SWT melindungi kita, insyaAllah.

Setakat ni sahaja entri untuk kali ni :) Nanti aku sambung lagi perisian yang lain yang aku dapat time seminar ni. Korang tunggulah ye untuk entri seterusnya? :) Till then~ babai..



Thanks for dropping by :)

Wednesday, May 1, 2013

Something nice, we should keep it in silence :)


Hi, there ! It have been a long time I left my precious blog without updating it.. Sorry (^^)" So, how was your day? Nice? Well, we're not always okay right? ;)

Back to the topic. "Something nice, we should keep it in silence". Well, I write based on my observation. But if something wrong somewhere, please do tell me :) I'm still a human that not always flawless though. In your opinion, should we tell someone or somebody about kindness you have been done towards society, or maybe just among of your friends? To me, its the same thing like boasting around~ Well, not just in Islam, every religion in this world, teach us to be humble in everything that we do. Do it with sincerity. Not for people's appreciation.

Moreover, doing something nice, or move towards a nice thing also no need to tell other people, right? It's something that we have do for the sake of our God. It's not that necessary to tell the whole world that you have donate some total of MYR, or you had help the poor people, or you had change your lifestyle to a better way. NO NO NO~ In Islam, it is call as Riya' and has been categorized in Syirik Khafi [more about Syirik Khafi click here]. Nauzubillah, I don't want to be like that either.

I'm not a pious girl that always talk something religious thing here. I'm still a human that searching the truth, so I observe it using my eyes, by looking everything that have happen around me. It's just my opinion. As long as I can avoid from being ungrateful servant to Allah SWT, that's fine by me :) If you do something nice, something that give benefit to someone, just remain your kindness in silence. Allah knows about what you're doing. Say Alhamdulillah, instead of  waiting some rewards from Him. Do something for the sake of Allah SWT. Don't ever think about people's compliment towards you.

Sometimes, I'm scared people won't accept what I'm trying to say, but after I had asked most of my friends' opinion, I have a little bit courage, to spill my thought here. May Allah ease us. InsyaAllah. To people who won't accept my opinion just because I'm not an ustazah, or a pious girl, I won't mind (^^,). I just don't want to be ungrateful person to their Creator :') Nauzubillah minzalik.

source : google


Till the next entry, May peace be upon you...



Thanks for dropping by :)